Olika sorters samlingar

För- och nackdelar med att samla på saker

Många av oss har problem med att slänga saker, medan andra mer lättvindigt gör sig av med saker så fort det inte används. Det finns givetvis positiva och negativa saker med de båda sätten att se på saker och i denna text kommer vi ge lite mer information om fördelar respektive nackdelar med att spara på saker.

Fördelar med att spara saker

Att spara på saker kan vara positivt i långa loppet av flera olika anledningar, detta kan till exempel vara vid följande tillfällen:

  • Man har ofta det man behöver – om man sparar på allt från gummiband och plastpåsar till skruvar och nödvändigt kontorsmaterial så har man ofta det man behöver lätt tillgängligt och slipper de extra köpen av exempelvis ovanstående produkter.
  • Man kan göra sig en hacka – många saker ökar i värde med tiden, samtidigt som de blir mer exklusiva. Ett exempel är möbler som ofta kan säljas ganska dyrt efter många år.

Nackdelar med att spara saker

Det finns som sagt även nackdelar med att spara på saker och då räknas bland annat följande in:

  • Plats – ju fler saker man sparar på, desto mindre plats får man i sitt hus, sin lägenhet eller sitt förråd. I allmänhet så är det många kvadratmeter som upptas av saker man sparat av gammal vana.
  • Skräp – om man sparar mycket så finns de saker som är bra att behålla. Men i ärlighetens namn så är det faktiskt många gånger rent skräp som upptar plats som kunde ha varit mer till nytta i andra syften.

För att dra en kort slutsats så finns det inget rätt eller fel med att spara på saker. Har man överbliven plats, ja då kan ingen ta skada av den extra lagringen av saker. Har man ingen plats kanske det är läge att gå igenom och välja bort det man kanske faktiskt inte behöver.

Kommentarer inaktiverade för För- och nackdelar med att samla på saker
ashe