Olika sorters samlingar

Samla på semestern

Ett riktigt kul sätt att samla saker på är att köpa specifika föremål under resor som du sedan kan göra till en del av ditt hems eller kontors inredning. Från regelrätta souvenirer till specifika teman blir samlingen mer än något som bara du ser när du öppnar byrålådan eller går in på ditt rum, och den kommer att berika ditt liv genom att ständigt påminna dig om vad du varit med om.

Att förena samlandet med både resandet och din fysiska omgivning ger en helt annan mening åt din hobby och är något lika bra för barn som för vuxna. En pryl är aldrig bara en pryl om den som har köpt den gjort det med en viss intention och semestersamlande är ett lysande exempel på det.

Dyrt eller billigt

Hur mycket du vill eller kan lägga på din samling är helt upp till dig och det finns inga som helst regler om vad samlingen ska kosta. Huvudsaken är att du hittar föremålen till den och det kan handla om tändsticksaskar eller visitkort från restauranger du besökt till dyra kopior på vackra konstverk du sett, dockor med traditionella folkdräkter eller dekaler till din bil. Om du har varit på en museiutställning som gjort stort intryck på dig är det inte särskilt sannolikt att du kommer kunna köpa originalen därifrån, men varför inte skaffa ett par posters från platsen eller konstnären i ifråga? Precis på samma sätt fungerar det med samlingar.

Du vet dess betydelse

Om du inte gillar små plastdelfiner som det står “I love Greece” på så är det absolut ingen idé att starta en samling med sådana – det säger sig självt. Men låt säga att du är hund- eller kattvän, eller att du är mycket förtjust i kyrkklockor – i så fall kan du göra en samling där du köper just dessa föremål i miniatyr på de ställen du besöker, utan att de nödvändigtvis behöver vara tillverkade i landets traditionella stil. Du kan sedan placera dessa föremål runtomkring dig och även om det bara är du som vet varifrån de kommer så kan de bli en stor källa till glädje också för andra.

Samla praktiskt

En annan kul form av resesamlande, oavsett om det är utomlands eller hemma, är att istället för att ha ett tema på din samling skaffa föremål som du faktiskt kommer att använda. På Versailles slott i Frankrike säljer de till exempel hårborstar med Marie Antoinette på och i Italien har de små Caesarfigurer vars ryggar har håligheter att förvara knivar i. Kitschigt och slit och slängigt? Ja, absolut, men samtidigt roligt då det integrerar historia och reseminnen i vardagen. Hellre en guldlaminerad toalettborste från vistelsen i Las Vegas än en trist variant från den närmaste livsmedelsbutiken!

Kommentarer inaktiverade för Samla på semestern
ashe