Olika sorters samlingar

Hummelfigurer

Hummelfigurerna gjordes i porslin och baserades på illustrationer av Maria Innocentia Hummel, en nunna i Tyska Fransiscaner-orden. Det var under 1930-talet som hennes teckningar började spridas i Tyskland och Schweiz, bland annat via vykort. Efter ett tag uppmärksammades vykorten av en tysk porslinstillverkare som kvickt köpte rättigheterna och började producera porslinsfigurer utifrån de tecknade förlagorna. Den första upplagan av Hummelfigurer producerades 1935.

Hummelfigurerna fick kultstatus efter andra världskriget då de blev samlarobjekt för många amerikanska soldater som var stationerade i Tyskland. Soldaterna tog efter militärtjänstgöringen med sig figurerna hem och det dröjde inte lång tid innan en samlarmarknad växte fram. Från slutet av 40-talet fram till mitten av 70-talet var det en relativt sund marknad där det inte var helt orimligt att förvänta sig att figurerna skulle öka i värde. Det förändrades dock snabbt.

Det spelar ingen roll om du har en gigantisk samling av något slag stående hemma hos dig eller inte. En flytt är ett stort projekt även utan någon samling, mest av allt brukar man vilja komma vidare och komma igång i det nya hemmet. Qleano erbjuder flyttstädning i eskilstuna, självklart med besiktningsgaranti. Planera flytten och se till att den flyter på smidigt, låt Qleano sköta flyttstädningen så kan ni ägna er åt att bli hemmastadda på den nya orten.

Populära samlarobjekt efter andra världskriget

I början av 1970-talet steg priserna för Hummelfigurer närmast lavinartat. Många gick för långt i sitt samlande i tron att hummelfigurerna skulle öka i värde. Samma fenomen kan förstås uppstå kring vilken typ av samlande som helst, och det var för övrigt först relativt nyligen som svåra former av samlande fick en tydlig sjukdomsdefinition. Hur många som samlade på hummelfigurer till en sjuklig nivå går inte att säga, alldeles oavsett var det många som fann sig besvikna när bubblan sprack i mitten av 1970-talet. Därmed inte sagt att Hummelfigurer skulle vara helt värdelösa idag. Även nu går det att få en fin summa pengar för särskilt sällsynta figurer, bara inte de summorna många trodde när Hummel-samlandet nådde sin kulmen. Vissa exemplar sticker ut. Hummelfiguren som kallas för ‘Påväg mot äventyr’ betraktas som den mest värdefulla av dem alla och betingar ett pris på runt 4000 euro. Idag produceras Hummelfigurer av ett tyskt företag. Fortfarande under översikt av Siessens Fransiscaner-orden där Syster Hummel arbetade.

Stora Hummelsamlingar i världen

Det finns ett Hummelmuseum i staden Massing i Tyskland som huserar Europas största samling av porslinsfigurerna. Det är dock inte den största samlingen i världen. Den hittas i stället i Illinois i USA och ägdes tidigare av Donald E. Stephans som donerade den till Donald E. Stephens Hummelsmuseum. Samlingen består i nuläget av fler än 1000 Hummelfigurer. Museet hittar du i Rosemont, en förort till Chicago.

Kommentarer inaktiverade för Hummelfigurer
ashe