Olika sorters samlingar

Samla på domännamn

Man kan faktiskt samla på något så märkligt som domännamn. Många samlar hundratals domännamn i hopp om att de en vacker dag blir värdefulla. Men det kan även finnas fler anledningar att samla på dem.

Värdefulla domännamn

Att samla på domännamn är en hobby som kanske inte alla känner till. I grund och botten handlar det om att köpa rättigheterna till olika adresser. För en del är detta en lukrativ marknad och det finns faktiskt en del pengar att tjäna. Man bör dock komma ihåg att de allra flesta är lyckosökare som inte gör några pengar som helst av samlandet. Det finns sidor på nätet som värderar domännamn och dessa ska tas med en skopa salt. Det är saftiga överdrifter med andra ord, inte sällan som ett knep för att sälja domännamn. Men visst finns det värdefulla domännamn. Ofta talar man om namn som består av vanliga ord och gärna följts av ett .com suffix. I praktiken är det omöjligt att hitta sådana namn, eftersom alla de är upptagna. Många som samlar på domäner skapar en startsida där de säljer ut namnet, eller bedriver annan reklamverksamhet. Man får då komma ihåg att alla domäner har en årlig avgift, vilket gör det till en dyr hobby om inga går att sälja av. Det är heller inte särskilt troligt att man gör en större vinst på det hela. Här är några av de saker som brukar göra domännamn populära:

  • Adresser med .com är väldigt populära och känns igen i hela världen.
  • Adresser med få antal bokstäver, gärna 3-5 stycken betraktas som värdefulla och i det närmaste omöjliga att få tag på, särskilt ord som går att uttala.
  • Adresser som består av ord, vilka kan knytas till en pågående händelse som påverkar hela världen blir snabbt upptagna.
  • Adresser som påminner om väldigt kända adresser och därför får mycket trafik på grund av felstavningar.
Kommentarer inaktiverade för Samla på domännamn
ashe