Olika sorters samlingar

Autografjägare

Ordet autograf kommer från grekiskans “autos”, själv, och “grafo”, som betyder att skriva. En självskrift, med andra ord, vilket kan jämföras med ordet autobiografi – självbiografi. När man talar om autografer brukar man dock inte mena vem som helsts namnteckning utan snarare berömda personerns nedtecknande av sina namn.

Bland världens alla olika sorters samlare har autografjägarna sin alldeles egna plats och i Sverige har man en förening som helt enkelt heter Sveriges Autografsamlares förening dit alla som samlar på berömda namnteckningar är välkomna. Det spelar ingen roll om man fokuserar på sportpersonligheter, skådisar, musiker eller kändisar i allmänhet, så länge man är intresserad av att samla på just autografer.

Mer eller mindre värdefulla autografer

Även om själva meningen med samlande inte går ut på pengar utan snarare är en personlig hobby, är det ändå intressant för autografsamlare att värdera olika namnteckningar. Faktorer som avgör hur mycket en autograf är värd är till exempel hur sällsynt den är, hur berömd personen som har skrivit den är och i vilket sammanhang den skrevs.

På föreningens hemsida kan man också hitta bra information om hur man bäst anskaffar en autograf, vilket material den bör skrivas på och med vilken sorts penna, och hur man sedan förvarar den korrekt. Som en medlem själv uttrycker det handlar det om att vara en riktig nörd med ett genuint intresse, och flera av medlemmarna spenderar både tid och pengar på att resa till olika evenemang som Oscarsgalan eller stora sportevenemang för att få tag på sina eftertraktade signaturer.

Kommentarer inaktiverade för Autografjägare
ashe