Olika sorters samlingar

Samlande på vita duken

Det finns en hel del olika sätt att samla på saker. Man kan till exempel samla på frimärken, antikvariska böcker, konst eller antika leksaker och i princip skaffa sig hur stora samlingar som helst. Det finns dock ett visst sorts samlande som intresserar filmskapare lite extra. Särskilt samlande som gränsar till besatthet. Vad det är som samlas spelar också roll för valet av filmgenre. Skräckfilmsgenren är som gjord för att inrymma samlande av de mest bisarra slag. De flesta känner väl till filmhistoriens många galna mördare och troféjägare. Här är troligen filmen The Collector från 2009 ganska talande för genren. Här ska vi dock rikta in oss på samlandet av saker snarare än offer och kroppsdelar.

Clutter

I filmen Clutter från 2013 får publiken stifta bekantskap med Linda Bradford som spelas av den amerikanska skådespelerskan Carol Kane. Linda är sinnebilden för en typisk hoarder, en manisk samlare som inte kan sluta samla på allt mellan himmel och jord trots att huset är till bredden fyllt med skräp. Varken Linda själv eller hennes barn får plats. De tre barnen lider och pappan lämnade familjen redan när de var små, vilket är en del av den stora emotionella problematiken. Frågan är bara om man verkligen kan hjälpa någon som inte vill hjälpa sig själv? Det är lätt att leva sig in i de anhörigas frustration och antingen slänga hela skiten eller köpa virke från Buildor.se och sätta igång med ett rejält förvaringsförråd.

Tomorrow Man

Filmen The Tomorrow Man från 2019 handlar om ett helt annat sorts samlande. Här får vi följa den åldrade John Lithgow i rollen som Ed Hemsler. Ed är en prepper som samlar på allt man kan behöva inför ett krig, en naturkatastrof eller en samhällskollaps. Han har full koll på hur man överlever, men han har noll koll på det här med kärlek och lever ett tillbakadraget liv tills han plötsligt en dag blir träffad av Amors pilar i livsmedelsbutiken. Romansen vänder upp och ner på hans liv. Vad händer när man måste leva i nuet istället för i en presumtiv framtid?

Annabelle

Den sista filmen som handlar om samlande heter Annabelle. Filmen släpptes 2014 och tillhör skräckfilmsgenren. Dockan Annabelle hamnar i en docksamling hos en intet ont anande familj som samlar på vackra dockor i väntan på sitt första barn. Annabelle är dock ingen vanlig docka och i hennes spår följer oförklarliga händelser, mord och död. Dockan är besatt av en ond ande som lever för att skörda så många oskyldiga offer som möjligt. Filmen har fått ytterligare två uppföljare och är en i raden av många besjälade dockfilmer med ont uppsåt. Frågan är om det överhuvudtaget går att stoppa Annabelles framfart och göra sig av med dockan för alltid?

Kommentarer inaktiverade för Samlande på vita duken
ashe