Olika sorters samlingar

Vad finns det för samlingar?

När man säger “samling” brukar de flesta tänka på saker som frimärken, mynt, konst och kylskåpsmagneter men faktum är att det finns hundratals olika sorters kollektioner runtom i världen. Mycket beror på var man befinner sig och vad man har tillgång till och tack vare internet kan samlare idag mötas på olika forum och visa vad de samlar på, utöka sina samlingar och lära sig mer.

Några vanliga samlingsobjekt

Precis som med blommor, djur, anatomi och fobier finns det namn på alla dessa olika typer av samlingar och man brukar framförallt ta grekiskan eller latinet till hjälp för att bilda dessa namn. Här följer några exempel på olika typer av samlingar, vad de kallas för officiellt och varifrån namnen kommer.

Filateli – frimärken

När frimärken började tillverkas på 1840-talet blev de snabbt föremål för samlande, och man döpte det efter grekiskans ord “filos”, vän, och “telos” som betyder avgift. Då frimärket räknades som valuta var man alltså en vän av denna valuta om man samlade på den, och med tiden började man kategorisera kollektionerna efter år, land, värde och kontrollnummer.

Souvenirer – minnessaker

Idag associerar man framför allt ordet med resor och turism, men det franska ordet souvenir betyder egentligen alla föremål som ger minnen. De mest klassiska samlingarna av souvenirer är förknippade med resande, till exempel ett Eiffeltorn från Paris eller en kylskåpsmagnet från Istanbul, men det kan också vara tändsticksaskar från olika restauranger man varit på eller T-shirts från konserter.

Conchyliologi – snäckor

Att samla på snäckor innebar ursprungligen att man förmodligen var biolog och att man samlade på dem i syfte att studera dem, men idag finns det många människor som samlar på allt som har med dem att göra, från stränder de besöker, som föremål i butiker och som smycken.

Bibliofili – böcker

En boksamlare brukar inte endast vara intresserad av att läsa utan även att samla på ovanliga upplagor och tryck av särskilda böcker eller att samla på allt inom en viss genre eller av en viss författare.

Diskofili – skivor

Att ha en respektabel skivsamling var fram tills för inte så länge sedan något av ett måste för alla musikälskare men med dagens streamingtjänster har det blivit mycket vanligare att endast äga musik i digital form. Hängivna samlare fortsätter dock att utöka sina kollektioner av stenplattor och vinyl, och många menar att LP skivan är på väg tillbaka.

Mycket specifika samlingar

Medan alla de ovanstående typerna av samlingar räknas som bland de vanligaste finns det också många som samlar på ännu mer specifika föremål, som till exempel enbart martiniglas, födelsedagskort från ett visst årtionde eller namn på Jungfru Maria. Bara inom den ortodoxa kyrkan ska det finnas över 6000 namn för Jesus mor och det finns människor som viger sina liv åt att samla och nedteckna vartenda ett av dem.

Kommentarer inaktiverade för Vad finns det för samlingar?
ashe