Olika sorters samlingar

Frimärkssamlande

En av de mest klassiska formerna av samlande är filateli, samlandet av frimärken, och även om det är få som når de allra högsta nivåerna är det ändå många som har ett eller ett par frimärksalbum hemma i byrålådan som påbörjades under barndomen.

Även om många rynkar på näsan och tycker att det låter tråkigt att samla på frimärken handlar den här hobbyn om så mycket mer än att skaffa små märken av olika värden. För den som samlar innebär det en resa både rent geografiskt och i tiden, och bara tanken på att ett visst frimärke tryckts under ett viss årtal eller i en särskild kontext kan ge rysningar av välbehag.

Att tänka på

För den som vill börja samla på frimärken finns det en hel del saker att tänka på. Först och främst bör man införskaffa saker som ett bra album, breda pincetter att hålla frimärkena i utan att skada dem, fuktdynor att lösa upp klistret med och ett förstoringsglas så att man kan läsa vad det står på dem.

Det är inte ovanligt att en frimärkssamlare också är intresserad av vykort, och därför går de ofta hand i hand med varandra. Att lösa upp ett frimärke från en gammal rest av ett kuvert är ju en sak, men att förstöra ett vykort som någon skrivit på är närmast otänkbart. Här finns en enorm skatt att tillgodogöra sig och det finns många exempel på vykort som visat sig ha stort värde, antingen då deras motiv är ovanliga eller då de skickats av berömda personer.

Var hittar man frimärken?

Frimärkssamlande kan vara både billigt och dyrt beroende på vilka ambitioner man har med sin hobby. Är man ute efter riktigt sällsynta frimärken med en spännande historisk kontext eller ett tryckfel eller vill man helt enkelt ha en massa exemplar från så många länder som möjligt?

Som “vanlig” samlare kan man hitta frimärken på flera olika sätt, bland annat i antikvitetsbutiker, second hand affärer, mässor och på nätet. Som nybörjare kan det vara en god idé att fråga vänner och bekanta om de har gamla frimärken som de inte vill behålla, eller köpa påsar med märken på särskilda frimärksmässor. De dyrare varianterna brukar säljas på auktioner som antingen sker fysiskt eller online, och då gäller det att vara bra påläst och ha tillgång till respektabla summor.

Kommentarer inaktiverade för Frimärkssamlande
ashe