Olika sorters samlingar

Samlandets motpol – minimalism

Att samla på något är väldigt vanligt och man behöver inte ha många saker för att kunna kalla det för en samling. Dock finns det en motpol till all form av samling, nämligen minimalism. Men oavsett om man är minimalist eller samlare, kan det många gånger vara samma känsla som är orsaken bakom.

Känslan av beroende och kontroll

En manisk samlare har ett beroende av att samla på saker och likväl har maniska minimalister ett beroende av att inte samla på saker. Därför kan man nästan likställa samlare med minimalister, eftersom deras ursprungliga orsak till beteendet är densamma.

Ett beteendeberoende i sin tur definieras genom att man mår dåligt om man inte får sitt beroende tillfredsställt och det kan leda till ångest och allmänt obehag. Dock gäller det enbart om man är manisk och inte om man har ett hälsosamt förhållande till sitt beteende. Exempelvis kan en manisk samlare som blir nekad att införskaffa sig ett unikt samlarobjekt känna en obeskrivlig frustration som kan yttra sig i ångest, medan en sund samlare bara rycker på axlarna åt det. Oftast är det ekonomin som sätter hinder, men med hjälp av Lånaucfritt.se kan man få lån på ett bättre och smartare sätt.

Varför minimalism?

Anledningarna till varför man väljer att bli minimalist kan vara många, alltifrån att vilja få mer yta och bättre kontroll över vad man äger, till att man vill spara in på sina utgifter eller på miljön. Minimalism behöver inte alls leda till mani, utan kan vara väldigt hälsosamt i lagom dos. Dock kan det leda till ett beroende som kan spåra ur om man har tendenser för det.

Det är många som börjar få upp ögonen för minimalism och fördelarna med det, både som en motreaktion på materialism och det konsumtionssamhälle vi lever i, men också som ett sätt att finna sin lycka och glädje i andra saker i livet än i materiella ting och eget ägande.

Kommentarer inaktiverade för Samlandets motpol – minimalism
ashe