Gustav III och hans samlingar
Gustav III var en av Sveriges mest kulturintresserade kungar och att han var särskilt intresserad av konst är ett känt faktum. Genom att själv resa och att träffa liksinnade personer från världens alla hörn ökade hans passion för historia, musik, skulpturer och målarkonst och då han var mycket förtjust i allt som hade med antiken att göra efterlämnade han ett antikmuseum som är väl värt att besöka om man befinner sig i Stockholm.
Förutom sin gedigna utbildning fick kungen tillfälle att göra det som många aristokrater ansåg vara ett kulturellt måste på 1700-talet: den så kallade Stora Turnén, eller Grand Tour som den kallades av de flesta då franska var det gångbara språket på den tiden. Resan innebar besök i länder av historiskt och kulturellt värde, som Frankrike, Italien, Grekland och Turkiet och det var under kungens besök i bland annat Pompeji, som just hade börjat grävas ut, som hans intresse verkligen fick fart. Han köpte kopior av stora konstverk och statyer men också en hel del original som hittats på plats, och det är de verken som idag består av ett helt museum i sig, beläget i det Kungliga Slottet i Gamla Stan.
Ett av de stora problemen för kungen när det gällde alla fantastiska platser han besökte var att han vare sig kunde få med sig antika tempel hem eller göra dem fullständig rättvisa genom skisser och teckningar. Till sin stora glädje upptäckte han att han kunde köpa små och mycket välgjorda kopior i kork som tillät betraktaren att få en tredimensionell bild av hur byggnaderna såg ut. Dessa korktempel hamnade först på Drottningholms slott men har många gånger varit på turné på andra muséer, inte minst Medelhavsmuseet och kungens egna antikmuseum.