Kuriosakabinett
En av de märkligaste formerna av samlande började någon gång på 1500-talet med något som man kallade för kuriosakabinett. De bestod antingen av hela rum eller stora skåp som var fyllda med märkliga föremål som deformerade skelett, ovanliga djur och växter, reliker, fossiler och lämningar från verkliga eller overkliga varelser. Kabinetten blev snabbt populära och särskilt bland samhällenas övre skick blev det populärt att tävla om vem som hade de bästa föremålen.
Till en början handlade kuriosakabinett framför allt om att samla på ovanliga saker, men med tiden fick samlarna en förkärlek för riktigt udda saker som enhörningshorn, spökplasma och huvuden från avrättade brottslingar. Ju mer makabert desto bättre! Den som verkligen blev berömd för den här typen av samling var J.T. Barnum, den amerikanske entreprenören och underhållaren som inte tycktes ha några skrupler för vad som var sant eller osant, så länge det var spännande.
Även i Sverige fanns det kuriosakabinett och på Historiska Museet i Lund har man ett fascinerande exemplar från 1700-talet där besökare bland annat får se den Heliga Birgittas underarmsben, bitar från en egyptisk pyramid och Descartes skalle! Samlingen är både märklig och delvis skrämmande men har sin grund i det eviga sökandet efter kunskap och vetande.