Samlandets historia

Vad är samlande?

De flesta människor har någon gång i livet sysslat med samlande, oavsett om det handlat om en kortare period där man var intresserad av något specifikt eller en hel livsstil. Det finns många fall där individer spenderar en stor del av sin fritid på sitt samlande och till och med aktivt deltar i evenemang och utställningar och är medlemmar i olika samlargrupper.

En annan vanlig form av samlande är de fall där man har en samling som man sakta men säkert utökar men på ett mycket avkopplat sätt. Ett typiskt exempel är kylskåpsmagneter eller bildekaler som man köper när man reser och helt enkelt innebär att man skaffar något nytt varje gång man är på semester. De samlingarna kan i sig ha ett visst tema, till exempel namnet på platserna eller ett visst föremål som djur eller flaggor.

Varför samla?

Samlande som fenomen är något som finns i alla kulturer genom alla tider, vilket tyder på att det fyller en viss allmänmänsklig funktion. Många psykologer anser att hobbies över lag är något mycket stimulerande och nyttigt, dels då det ger glädje hos den som samlar, dels då det håller hjärnan i trim. Människor med hobbies löper till exempel lägre risk för depression och demens än andra och man har också konstaterat att det är bra för självförtroendet bland både barn och vuxna. Det beror på att man sysslar med något enbart för sin egen skull, för att det är roligt och inte för att det är nyttigt eller har en vidare funktion. Man tillåter sig själv att ha kul på egen hand, och det blir en välkommen tillflyktsort när man kanske är stressad eller behöver rensa tankarna lite grann.

Att samla innebär också att man ständigt bygger på sin kollektion och med det ökar kunskapen och tillfredställelsen. Man blir specialist på något, vilket i sin tur kan leda till intressanta konversationer med liksinnande liksom en möjlighet att imponera på andra. Ett typiskt exempel är den lite nördiga tonåringen som är dålig på sport men samtidigt har en så imponerande samling fotbollsautografer att han eller hon därmed får en egen position i skolklassen.

Inga regler

Samlande innebär inga specifika regler annat än att man skaffar sig ett antal saker. Oavsett om det är frimärken, recept, bilar eller klisterlappar kan man kalla det för en samling, och självklart är det roligast att syssla med det man är mest intresserad av. Det finns också människor som samlar på osynliga saker som till exempel bedrifter eller personliga rekord. Man kanske vill springa världens alla marathonlopp eller besöka så många museer som möjligt. Att samla är framför allt roligt och tack vare sociala medier kan man idag hitta många människor med samma eller liknande intressen att tala med och utbyta tips och information.

Kommentarer inaktiverade för Vad är samlande?
ashe