Olika sorters samlingar

Konstsamlare

Bland alla olika typer av samlare brukar konstsamlare höra till den absoluta eliten. Framför allt beror det på ekonomi då det kostar att samla konst på en helt annan nivå än samlingar av till exempel äggkoppar eller frimärken. Visst finns det exempel på frimärken som har kostat skjortan, men överlag brukar konst vara mycket dyrare.

Många välbärgade personer samlar på konst som en investering men det är också vanligt att det i själva verket handlar om ett djupt intresse utöver det vanliga. Konstsamlare måste ju inte bara ha pengar utan också ett öga för vad som är värdefullt eller inte, och särskilt när det gäller konst bör man dels läsa på ordentligt, dels ha bra smak.

De första konstsamlarna

Redan under antiken var det populärt att samla konst och när romarna erövrade Grekland var bland det första de gjorde att plundra landet på dess många konstskatter. Statyer, figuriner, tavlor och gobelänger fraktades över till förmögna romares hem och palats, och det var även vanligt att man anlitade konstnärer för att utöka sina kollektioner med beställningsjobb.

Den första kända familjen som gick in för att samla på konst på allvar var florentinarna Medici som gjort sig en enorm förmögenhet som köpmän och bankirer. Med en genuin kärlek till konsten och konstnärerna själva, påkostade de enorma beställningsverk av tidens stora namn som till exempel Michaelangelo, Botticelli och Leonardo da Vinci. Det som gjorde Medicifamiljen unik var att de inte enbart var ute efter konst på en högkyrklig nivå utan gärna tog emot antika idéer och skönhetsideal, lät konstnärerna vara sig själva med allt vad det innebar, och satsade på att främja kunskap och intellekt. Deras enorma samling huseras i de så kallade Uffiziena i Florens och är världens absolut största konstsamling tack vare den mäktiga familjen.

Moderna tiders största samlare

Det finns många framgångsrika konstsamlare både i Sverige och utomlands och till de största, privata samlingarna hör den kungliga familjen i Quatars kollektion som bland annat inkluderar en Picassotavla som inköptes för 179 miljoner dollar. I Sverige finns det flera toppnamn, inte minst det Moderna Museets chef Daniel Birnbaum som med sitt öga för konst har hållit museets renommé på topp. När det gäller privata samlare är dock ett av Sveriges största namn affärsmannen Carl-Eric Björkegren, vars privata konstsamling uppgick till en halv miljard kronor och inkluderade verk av Chagall och Picasso. Efter att ha gått i konkurs såldes en stor del av konstsamlingen och Björkegren försvann mystiskt och fick till sist dödförklaras.

Kommentarer inaktiverade för Konstsamlare
ashe